Riktig trykk i sykkeldekkene: Pumper og ventiler

Akkurat som med bildekkene er det viktig med riktig lufttrykk i sykkeldekkene. For lavt lufttrykk kan gi større rullemotstand samt større risiko for lekkasje. Et for høyt lufttrykk kan resultere i en punktering. Men er alle sykkelpumper egentlig egnet til sykkelen din? Vi vil gi deg noen nyttige råd med på veien.

Forskjellige pumper

Det er en god idé og sjekke sykkeldekkene dine regelmessig. Ved å holde dekktrykket ved like, vil du kunne unngå mange problemer. For eksempel reduserer du risikoen for luftlekkasje under sykling. Det perfekte dekktrykket avhenger av hvilke type dekk sykkelen har. En tommelregel er, at en bysykkel og racersykkel, som begge kjører på jevnt underlag skal være pumpet godt opp. En terrengsykkel derimot, som oftest brukes i skogen, skal ha litt mindre luft i dekkene, da det er med på å virke støtdempende og gir bedre grep

Er du på farten med en terrengsykkel eller racersykkel, vil vi anbefale en håndpumpe, men hvis du pumper dekkene dine hjemme, er fotpumper riktig for deg.

Fotpumpe

Når du skal kjøpe en fotpumpe, vil vi råde deg til å holde øye med en rekke funksjoner. Vigtigst er naturligvis, hvilken type sykkel pumpen skal brukes til, samt hva slags ventil dekkene har. Er det en klassisk sykkel, du har stående hjemme, er det sansynligvis en dunlop-ventil (den vanligste), som slangen har. Har du i stedet en racersykkel, så er det viktig at sjekke, om pumpen passer til Presta-ventilen, som stort sett alle racersykler har.

Husk derfor å sjekke om din fotpumpe passer til ventilen på din sykkel.

Det er også en god ide å se på den maksimale pumpeytelsen. På bysykler trenger dekkene bare å bli pumpet opp til et trykk på 3,5 til 4,5 bar. Derimot skal dekket på en treningssykkel ha et trykk på hele 8 bar, og det er ikke mulig med en hvilken som helst sykkelpumpe. Du finner det korekte lufttrykket på siden av selve sykkeldekket.

Håndpumpe

Håndpumper er super gode å ta med når du er på farta! De er handy, små, har lav vekt, og kan derfor brukes til og øke trykket i sykkeldekkene til enhver tid. Som utgangspunkt passer håndpumper til dunlop-ventilene, men det er også mulig og finne utgaver, som passer til flere forskellige typer ventiler. Husk derfor og sjekke, hvilken ventil sykkelen din har. En håndpumpe kan kjøpes både med og uten feste. Vi vil dog råde deg til å kjøpe en med feste, da den kan monteres under flaskeholderen. På den måten vil den ikke sjenere deg, samt at den alltid er tilgjengelig for å øke lufttrykket på i dekkene, når du er ute på landeveiene.

Ventiler

Ventiler

Når du skal pumpe opp sykkeldekkene dine, er det viktig og huske at du bruker en pumpe som passer til ventilen på sykkeldekket ditt. Det finnes generelt tre typer ventiler, som passer til bestemte typer sykler.

  • Dunlop-ventil sitter normalt på bysykler og barnesykler. Dette er den vanligste ventiltypen. Fordelen med denne ventiltypen er, at du også kan anvende en pumpe beregnet til Presta-ventilen til dine sykkeldekk.
  • Presta-ventil (også kjent som racerventilen) finnes hos treningssykler, som racersykler og hybridsykler. Når du skal pumpe opp dekk med denne ventilen, må du huske å løsne den lille proppen i spissen, før du kan starte med pumpningen.
  • Schrader-ventil eller autoventil brukes som regel i brede dekk, fx terrengsykler. Denne ventiltypen pumpes med et helt spesielt ventilhode, som trykker den lille utløseren i ventilen ned. Ventilen brukes også på biler, og du har derfor muligheten til å pumpe disse sykkeldekkene på bensinstasjoner rundt omkring.