rengoering af racercykel

Rengjøringen av racersykkelen din er ikke akkurat en morsom oppgave, men det er utrolig viktig for sykkelens yteevne å vaske den jevnlig. Racersykkelen din blir nemlig utsatt for litt av hvert når du sykler på den på landeveiene. Ved og jevnlig rengjøre og vedlikeholde racersykkelen din bevarer og forlenger du den gode kjøreopplevelsen.

Sjekkliste for rengjøring

Det er lurt å vaske og rengjøre racersykkelen din etter bruk. God forberedelse er halve jobben, så det er lurt å ha alt klart før du starter. På den måten sikrer du at rengjøringen av racersykkelen går raskt og lett. Du kan bruke hansker vis du vil slippe å få olje på hendene.

Du trenger:

 • Vannslange
 • En bøtte med varmt såpevann
 • En hard børste og en myk børste eller svamp
 • Kjedeolje og avfettingsmiddel
 • Eventuelt vaskehansker

  Vi fraråder deg å bruke høytrykksspyler da det vil føre til unødvendig slitasje. I tillegg er det lurt å ha sykkelverktøy tilgjengelig slik at du er forberedt dersom du skulle oppdage noen feil under rengjøringen.

  Og nå er du klar for å komme i gang!

  Rengjøringsprosessen

  Akkurat som ved andre rengjøringsprosesser er det lurt å starte med de store delene først. Derfor vil vi anbefale deg å starte med å skulle sykkelen med vannslangen slik at skitt og tørket gjørme løsner. Vask deretter sykkelrammen med såpevann. Vær forsiktig med klistremerker og lakken når du vasker. Unngå også helst at børsten kommer i kontakt med sykkelkjedet, da du ellers kan risikere å smøre skitten kjedeolje på andre deler av sykkelen.

  Når sykkelrammen er rengjort, kan du gå videre med å rengjøre andre deler, som gir og sykkelkjedet. Vask gjerne giret med såpevann. Dette gir deg samtidig muligheten til å sjekke girkablene for eventuelle skader og brudd. Alle bevegelige deler skal i utgangspunktet smøres, men i verste fall kan du i de fleste tilfeller nøye deg med å smøre kjedet, bremsekloen og sykkelstøttene. Hvis kjedet er veldig skittent og stivt kan det være nødvendig bløtlegge det i kjederens. Når kjedet er rent må du huske å tørke det med en klut og smøre det inn med kjedeolje. Drei kjedet rundt en liten stund slik at oljen fordeles jevnt utover kjedet.

  Når du allikevel er i gang med å inspisere racersykkelen din kan samtidig undersøke hjulene for slitasje. Det kan du bl.a. gjøre ved å sjekke om indikatorrillene er på vei til å bli slitt ned. Fjern også skitt som olje, fett, sand og gjørme, fra dekkene med såpevann. Husk å tørk hjulene godt etter vaskingen slik at det ikke oppstår rustdannelse.

  Skyll sykkelen til slutt med rent vann fra vannslangen, slik at setet og andre komponenter også blir rene. Husk og tørk setet godt etterpå slik at du unngår at det oppstår revner i læret.

  Et resultat du kan være stolt av

  Til slutt kan du med fordel polere rammen. Dette gjør du ved å spraye poleringsmiddel på den rene og tørre rammen og etter en liten stund tørke middelet av rammen igjen. Du har nå en skinnende racersykkel! Som en ekstra bonus vil du, ved å rengjøre og vedlikeholde sykkelen regelmessig, sikre at skitt og møkk har vanskeligere med å sette seg igjen. Nyt racersykkelen din og det flotte resultatet!