Godt å vite, før kjøp av elsykkel

Elsykler er mer populært enn noensinne! Den stigende populariteten tyder på, at elsykkelen ikke lenger regnes som et transportmiddel kun forbeholdt de eldre, men at også et yngre publikum nå har begynt å vise stor interesse! Idag kan du få motor på både terrengsykler og bysykler, noe som gjør elsykkelen til et essensielt transportmiddel for de unge, pendlerne og barnefamilier. Elsykkelen har altså blitt et populært alternativ til bil nr. 2 og offentlig transport.

Skal du ut og kjøpe din første elsykkel? Da har vi, 5 gode råd til deg.

1. Gjør research

Elsykler kan være svært forskjellige avhengig av hvilke motortype de er utstyrt med og hvilken motorposisjon de har. En elsykkel med for eksempel framhjulsmotor kan gi en helt annen sykkelopplevelse enn en sykkel med bakhjulsmotor, eller krankmotor. Vi vil derfor råde deg til å lese om de forskjellige motortypene her og om fordelene og ulempene med forskjellige motorposisjoner her , før du bestemmer deg for, hvilken elsykkel du ønsker å kjøpe.

2. Finn riktig batteri

Batteriet på en elsykkel forsyner motoren med strøm, og er derfor et essensielt element på sykkelen. Det finnes flere forskjellige typer batterier. Batteriet kan sitte forskjellige steder på elsykkelen avhengig av merke, modell og hvilken type sykkel det er. Batteriet er dog altid godt integrert, så det ikke på noen måte blir sjenerende for deg. Batteriets kapasitet bestemmer hvor lang distanse du kan kjøre med sykkelen, om det er en kort tur på 5-10 km eller lange turer på 20-30 km.

Les mer om batterityper her

3. Distanse

Ved kjøp av elsykkel er det viktig og tenke på hva slags område du kommer til å kjøre mest i, for å få den optimale opplevelsen fra din elsykkel. Terreng kan nemlig ha stor inflytelse på hvilken elsykkel som er best for deg. Skal du bruke sykkelen i ett område med mye motbakker, til lange turer, slik som pendling til og fra arbeid, eller lange turer i skogen, så vil vi råde deg til og velge et sterkt batteri med mange kilometer. Skal du derimot bruke elsykkelen din til vanlig bykjøring og korte turer, da kan du godt velge en elsykkel med et mindre batteri som kun dekker korte distanser.

4. Velg riktig bremsetype

Hvilken bremsetype du skal velge avhenger av hvordan du vil bruke elsykkelen din. Det finnes forskjellige bremsesystemer, som virker på forskjellige måter. V-bremsen er den mest brukte bremsetypen på elsykler. Den sitter på hver side av hjulet, og betjenes via et bremsegrep på styret. Denne bremsetypen er god til korte turer uten alt for brå nedbremsinger. Rullebremser er et av de mest effektive bremsesystemene. Bremsen sitter på hjulnavet og betjenes ved hjelp av et bremsegrep på styret og gir en behagelig nedbremsing. Skivebremser er og et effektivt bremsesystem, som via en hydraulisk veske aktiverer bremseklossene. Skivebremsen gir en hurtig og konsis nedbremsing. Pedalbremsen er god til avslappende turer i parken, skogen eller på landeveiene. De brukes ved å tråkke pedalen bakover slik vi kjenner det fra klassiske sykler.

Les mer om bremsesystemer her

5. Utvendig eller invendig gir

Gir er en utrolig viktig del av en elsykkels fremdrift. Det finnes to typer girsystemer: utvendig og innvendig gir. Hvert av girsystemene har sine fordeler og ulemper. Innvendig gir er det mest brukte girsystemet på elsykler. Denne typen gir er stort sett vedlikeholdsfritt, men vi vil likevel råde deg til å få årlig service på det, slik kan du forlenge levetiden på systemet. Utvendig gir ser du primært på treningssykler, som racersykler, terrengsykler og hybridsykler kan det være en fordel med utvendig girsystem. Denne typen gir gjør det lettere og ta seg frem i skogen og opp bakker, da du får flere gir å velge mellom i forhold til det innvendige girsystemet. Utvendig gir krever dog mer vedlikehold og kan være litt sårbart i forhold til innvendig gir.

Les om ulemper og fordeler ved begge girsystemene her

Er du i tvil om hvilken elsykkel som passer deg? Da kan du ta kontakt med oss på e-post, chat eller telefon alle hverdager fra 09.00 - 18.00