Hvert år, tre uker i juli, setter sykkelentusiaster, verden over, seg trofast ned foran TV'en for å se verdens hardeste sykkelløp, Tour de France. Dette årets Tour de France er nummer 104 i rekken, og i den anledning har vi samlet 20 interessante fakta om Touren for deg!

1. Starten på Tour de France

Det var journalistene, Géo Lefévre og Henri Desgrange, som kom på idéen til Tour de France. Der var en baktanke med å starte Touren , da Tour de France egentlig skulle brukes til å tiltrekke flere lesere til bladet L´Auto. Planen var, at sykkelløpet skulle vare i tre uker – akkurat som vi kjenner det i dag, men det var kun 15 syklister som hadde meldt seg på åtte dager før løpet skulle starte. På grunn av dette ble det raskt beslutte at løpet isteden skulle vare i seks kjøredager og ett par hviledager. Det første Tour de France fandt sted i 1903.

2. Diskvalifikasjon

Maurice Garin, som vant Tour de France i 1903, har ikke altid hatt rent mel i posen. 1904 var året, hvor Maurice Garin ble diskvalifisert fra Tour de France, da han sammen med Lucien Pothier jukset og tok toget. Garin var også veldig glad i vin og var beryktet for å alltid sykle rundt med en flaske vin i veska.

3. Alkohol på sykkelen

Apropos vin og alkohol, det er forbudt å drikke alkohol, mens man sitter på sykkelen under Tour de France, da det anses som en form for doping. Alikevel var det fram til 60 tallet svært normalt å ta en tår under løpet for å døyve smertene.

4. Den første Tour de France ruten

Slik så den første Tour de France ruten ut:

 • 1. etappe: Paris-Lyon – 467 km
 • 2. etappe: Lyon-Marseille – 374 km
 • 3. etappe: Marseille-Toulouse – 434 km
 • 4. etappe: Toulouse-Bordeaux – 268 km
 • 5. etappe: Bordeaux-Nantes – 425 km
 • 6. etappe: Nantes-Paris – 460 km

 

5. Røde og hvite prikker

Klatrekonkurransen ble innført i 1933, men den prikkete klatretrøya så først dagens lys i 1975. Hvorfor er det røde polkaprikker på klatretrøya? Polkaprikkene er der da sponsoren av trøya var en sjokoladeprodusent, og innpakningen på sjokoladene deres var hvite med røde prikker.

6. Vakre Champs-Elysées

I 1975 slutter feltet for første gang på Champs-Elysées, som siden har blitt ett symbol på Tour de France.

7. Den første nordmannen i gul trøye

I 2004 ble Thor Hushovd første nordmann i gul trøye og forsvarte den i en dag. han har båret trøya i tre forskjellige Tour de France og hatt den sammenlagt i 10 dager.

8. Du er ikke alene ...

Hvert år ser mere end 3.5 millarder mennesker verden over, Tour de France på TV.

9. Oksen fra Grimstad

Utover det å være den første nordmannen i gul trøye har Thor Hushovd også vunnet den grønne trøya i Tour de France. Han vant den i 2005 til tross for at han ikke vant en eneste etappe. Den grønne trøya bæres av poengvinneren.

10. Tour Féminin

De franske alpene er ikke kun forbeholdt menn, kvinnene sliter også på de franske landeveiene. I 1984 ble den første utgaven av kvinnenes Tour de France, også kaldet Tour Féminin, en realitet. Marianne Martin fra USA ble den første kvinnen på seierspallen.

11. Så mange Carlsberg forbrenner rytterne

Rytterne forbrenner i gjennomsnitt 5.500 kalorier per etappe i Tour de France. Det tilsvarer 924 Carlsberg gjennom alle de 21 etappene. Så man kan forvente en brakende avslutningsfest hos rytterne!

12. Spesielle kallenavn

Kjært barn har mange navn, dette gjelder også for flere av syklistene i Tour de France, som har fått tildelt spesielle kallenavn av lagkameratene.

 • Michael Rasmussen = Kyllingen fra Tølløse
 • Alberto Contador = El Pistolero
 • Peter Sagan = Terminator
 • Mark Cavendish = Manx Missile
 • Andre Greipel = Gorillaen
 • Tor Hushovd = Oksen fra Grimstad

 

13. Jeg er skikkelig glad for sykkelen min ...

I løpet av Tour de France blir det anvendt tre typer sykler: en til enkeltstarter; en lett, fleksibel sykkel til klatreetappene; samt en tyngre, aerodynamisk sykkel på de flate etappene. Sykkelen som brukes på klatreetappene er den letteste og veier ofte rundt 6,8 kg, hvilket er minimumskravet.

14. En spesiell gave til Rolf

I 1996 satt Rolf Sørensen i en utbrytergruppe sammen med Richard Virenque og Luc Leblanc. Rolf greide å slå konkurentene sine på oppløpsstrekningen. Dagen etter, før etappestart, kom en gruppe bønder med en ku til Rolf som gave for hans flotte prestasjon – ryktene sier at kuen endte hos den franske legenden, Bernard Hinault, Siden Rolf ikke kunne få den med hjem til Danmark!

15. Vannflasker i massevis

Under Tour de France bruker syklistene 42.000 vannflasker!

16. Mye svette

Mens vi snakker om vann, har du også undret deg over hvor mye svette som produseres av syklistene i løpet av Tour de France? Sammenlagt svetter syklistene nok til at du kan spyle ned i toalettet 40 ganger!

17. Den grønne trøya er grønn fordi ...

Poengkonkuransen ble infnført i 1953, men det var først i 1968, at den grønne trøya ble en del av Touren. Men hvorfor er trøya så grønn? Butikkjeden som sponset konkuransen solgte hageredskaper, så selvfølgelig måtte trøya være grønn.

18. Tråkk på pedalene

Noen syklister kommer raskere frem enn andre, men hvis vi sier, at rytterne i gjennomsnittet tråkker pedalene rundt ca. 90 gange i minuttet, vil det svare til, at de i alt trråkker dem rundt ca. 486.000 ganger under hele Touren. Hvis du begynner å telle nå, vil du mest sannsynligat være ferdig om en uke – så begynn å tell allerede i dag.

19. Ikke bare hardt arbeid for rytterne

Når vi snakker om hardt arbeid, har du noen gang tenkt over, hvor mange dekk som egentlig blir brukt under Tour de France? I løpet av de tre ukene Touren går, bruker rytterne tilsammen 792 dekk.

20. Verdens tøffeste sykkelløp

Der er ikke tvil om, at Tour de France er verdens tøffeste sykkelløp. I løpet av de tre ukene løpet varer, sykler rytterne hele 3.540 km. Det tilsvarer distansen fra Kjøbenhavn til Alanya!

Se vårt store utvalg av racersykler her